ALUMNI UMF "IULIU HAȚIEGANU” CLUJ-NAPOCA
  • Departament
    • Concept
  • Contact
  • Proiecte
    • Evenimente
    • INTERVIURI
  • Filantropie
    • Bursa Alumni
    • Mentorat
    • Mecenat
  • GDPR

INTERVIURI CU ALUMNI DE EXCEPȚIE

11/7/2019

0 Comments

 

100 de Ani de Învăţământ Medical Românesc în Transilvania

Picture

Rector Prof. Univ. Dr. Alexandru IRIMIE

Nr.1  07.11.2019

1. Facultatea absolvită, promoția?

Institutul de Medicina si Farmacie Cluj-Napoca, Facultatea de Medicină Generală, promoția 1984.

2. Care a fost parcursul dumneavoastră profesional până în prezent (liceu, studii, profesie)?
Liceul Teoretic Nr. 4 Oradea – în prezent Colegiul Național „Mihai Eminescu” Oradea, după care am urmat cursurile Școlii Tehnice Sanitare Oradea promoția 1977, iar din anul 1978 am fost student al Institutul de Medicină și Farmacie Cluj-Napoca. Totul a decurs foarte firesc și pentru că m-a fascinat mereu domeniul chirurgical, am ales specializarea Chirurgie Generală, după care am absolvit supraspecializările de gineco-oncologie și chirurgie oncologică. Am fost directorul general al Institutului Oncologic „Prof Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca, iar în prezent sunt rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca
.


​

3. Aveți un moment pe care îl considerați ca fiind cheie sau definitoriu în evoluția dumneavoastră profesională?
Da, Stagiul de Chirurgie Oncologică pe care l-am efectuat la Baylor University Medical Center – Dallas, Texas, USA în anul 1993.

4. Vă doreați când erați copil să deveniți medic sau aveați alte dorințe la acea vârstă?
În copilărie visam la o carieră militară. M-au atras mereu disciplina, onoarea și respectul pe care uniforma militară îl impun. Viața însă a făcut ca după terminarea liceului să fiu atras de Școala Sanitară, iar în timpul acelor studii mi-am dat seama că îmi doresc să devin medic.

5. Cum sau de ce ați ales să studiați la UMF Cluj (IMF Cluj la acea vreme)?
Am ales să studiez la IMF Cluj deoarece încă de pe atunci era o instituție de prestigiu, iar profesorii de la Școala Tehnică Sanitară din Oradea vorbeau cu mult respect și admirație despre profesorul Iuliu Hațieganu, despre mari peronalități medicale precumVictor Papilian, Titu Vasiliu, Iacob Iacobovici, Constantin Ureche, Victor Babeș, și mi-am spus că aici este locul unde trebuie să ajung și eu.

6. Vă amintiți o întâmplare memorabilă/marcantă din perioada studiilor?
Toate amintirile din anii studenției sunt memorabile și prețioase.

7. Ați avut/aveți un dascăl preferat? Dacă da, de ce l-ați ales pe cel indicat?
Am avut mulți dascăli excepționali, dar cel pe care l-am admirat cel mai mult a fost profesor doctor Ion Chiricuță. Profesorul Chiricuță dincolo de faptul că a fost un chirurg, un medic de excepție, a fost un vizionar, un om care a știut să adune în jurul său o echipă pe care să o conducă și să o îndrume spre succes.

8. Cum v-a influențat în activitatea profesională, dar și în viața de zi cu zi formarea la UMF Cluj?Formarea la IMF Cluj m-a definit ca om, m-a maturizat și m-a întregit. Vedeți dvs., am găsit și asemănări între cariera militară la care visam când eram copil și profesia medicală. Ambele sunt în esența lor menite să slujească binelui oamenilor. Ambele sunt despre dedicare, respect, responsabilitate, implicare și punerea binelui semenului tău mai presus de binele propriu. Medicina înseamnă muncă neobosită, dragoste de oameni, adevăr și iubire. Toate aceste lucruri le-am descoperit în dascălii mei de la IMF.

9. Cum descrieți relația dumneavoastră cu colegii de facultate, atunci și acum? Considerati inițiativa Alumni ca fiind una de importanță pentru UMF?
Relațiile mele cu colegii de facultate au fost mereu foarte bune și au rămas astfel, iar inițiativa ALUMNI o consider ca fiind una extrem de importantă pentru UMF. Ne aflăm într-o eră a globalizării în care piața muncii și libertatea de mișcare oferă absolvenților noștri posibilități nelimitate, iar existența unei platforme de comunicare și de păstrare a unei legături între UMF și aceștia este foarte importantă. Tot astfel trebuie să menționăm importanța menținerii legăturilor cu absolvenții noștri străini, care în marea lor majoritate aleg, ca după finalizarea studiilor, să se întoarcă în țăra lor de origine.

10. Ce credeți că ar fi nevoie pentru îmbunătățirea colaborării cu colegii?
Acesta este într-adevar un cuvânt pe care de multe ori din motive greu de înțeles, îl ignorăm. Colaborarea este poate cheia oricărei reușite așa cum munca depășește de multe ori talentul. Așa cum acasă fiecare încearcă să găsească un echilibru în familie, să înțeleagă și să accepte prioritățile fiecăruia, prin colaborare, așa ar trebui să gândim și pentru ceea ce încercăm să realizăm în meserie. Profesiunea de medic este una specială pentru că se adresează omului suferind care nu are totdeauna puterea sau cunoștințele prin care să poată explica medicului ceea ce știe despre afecțiunea sa.  Medicul este cel care trebuie să vină în întâmpinarea pacientului cu răbdare și blândețe pentru a afla cât mai mult despre el și boala sa. În zilele noastre tratamentele în oncologie sunt din ce în ce mai complexe adresându -se în mod special caracteristicilor personale ale pacientului. Psihologia pacientului este de asemenea una specială și fiecare pacient percepe boala în mod diferit. Echipa de medici care este pusă azi la dispozitța unui pacient suferind de cancer trebuie să aibă capacitatea de a conlucra și a înțelege care este cel mai potrivit tratament, a-i oferi șansa de a avea o calitate a vieții cât mai bună. Suntem o echipă foarte unită de medici și cadre medicale și învățăm unii de la alții în fiecare zi, cu atât mai mult cu cât trăim vremuri în permanenetă schimbare în care tehnologia informației ne fură tot mai mult din timpul în care ne permitem să discutăm cu colegii și cu cei apropiați.

11. Cum ați descrie sistemul medical în prezent?
Așa cum afirmam mai sus, sistemul medical este în continuă schimbare, de cele mai multe ori în bine. Noi în Cluj, suntem privilegiați deoarece suntem într-unul din centrele medicale cele mai importante ale țării și avem acces la cele mai înalte standard de tratament din România. Mai mult, în domeniul oncologic studiile clinice reprezintă un plus pentru pacienți, oferindu-le cele mai noi opțiuni terapeutice. Diversificarea specialităților chirurgicale și adaptarea lor nevoilor pacienților noștri, ne permite azi să avem specialiști pentru fiecare localizare tumorală și să avem capacitatea de a performa în domenii în care acum 2-3 decenii nu existau prea multe opțiuni pentru pacienții noștri. Un drum important pentru noi s-a deschis în ultimii ani prin creșterea calității cercetării medicale în universitate, prin crearea și accesul la infrastructura de ultimă generație dar și prin colaborări tot mai consistente cu centre de renume din Europa și SUA, cu cercetători care au schimbat fața cercetării medicale mondiale. Încercăm să creștem o generație de medici cercetători și specialiști în domenii interdisciplinare care din nou, acum 2 decenii nu puteau fi gândite în mediul medical românesc. Azi biologi, matematicieni, informaticieni, fizicieni, chimiști își lucrează împreună pentru a descoperi mecanisme și căi de semnalizare în cele mai importante boli care afectează din ce în ce mai mulți români.

12. Dar sistemul de învățământ medical?
Aici s-au făcut pași importanți, fără îndoială, încercând să ne aliniem cât mai mult cerințelor de calitate și curriculă europene. Scopul nostru este acela de a crea o comunitate dedicată atenuării și limitării suferinței și îmbunătățirii calității vieții pacienților suferinzi prin creșterea bunăstării tuturor studenților nostri prin excelență în predare și învățare, cercetare. În ultimii ani încercăm să creăm o cultură a antreprenoriatului printre studenți pentru a le deschide drumul spre inovație, și pentru a le susține ideile inovative pe care le au. Studenții au creat o asociație de antreprenori, au câștigat concursuri naționale, învață să scrie proiecte și să își facă rost de finanțare pentru ideile și companiile pe care vor să le înființeze. Sunt membri în echipele de cercetători din facultățile noastre, participă la activitățile de cercetare, învață să își prezinte ideile și să coaguleze spiritul inovator. Încercăm să fim un model în acest sens, în România Această cultură antreprenorială este încă la început, mai ales în domeniul medical dar cu sprijinul unui mediu științific de elită vom reuși să susținem și acest curent al schimbării în medicină atât de bine primit de studenții noștri.

13. Anul acesta sărbătorim 100 de ani de învățământ medical românesc în Transilvania, 100 de ani de la primul curs în limba română al profesorului Iuliu Hațieganu. Cum găsiți Universitatea acum, în apropierea Centenarului Medical Clujean?
Ceea ce eu am învățat în ultimii opt ani de când conduc Universitatea noastră alături de o echipă de oameni muncitori, harnici și care cred în oameni, este că mereu e ceva de făcut , mai mult, mai bine, mai aproape de studenți, ei fiind oglinda reală a ceea ce reușim sau uneori a eșecurilor noastre, dar din care învățăm mereu să fim mai buni profesioniști dar si mai buni dascăli și prieteni ai studenților noștri. Am investit mult în acești ani să creștem renumele școlii medicale clujene, să devenim un centru recunoscut internațional atât pentru studenții din întreaga Europă dar și de pe alte continente. Azi numărul studenților străini este aproape egal cu cel al studenților cetățeni români. În cercetare am ajuns cunoscuți în clasamentele internaționale ca cea mai bună școală medicală din țară, ocupând locuri excelente înaintea unor universități mult mai mari.


0 Comments



Leave a Reply.

    ALUMNI

    Un proiect continuu de împărtășire a viziunii și experienței profesionale ale ALUMNI UMF Cluj

    Archives

    January 2020
    December 2019
    November 2019

    Categories

    All

    RSS Feed

Locație

De ce să vă alăturați comunității?

Alumni este un concept internațional care are ca scop principal crearea legăturii între Alma Mater și Alumni săi. Dincolo de această misiune, Departamentul Alumni UMF își propune să ofere sprijin și asistență în toate domeniile de activitate ale absolvenților noștri, de la organizarea de evenimente științifice, la reuniuni de clasă.
Luați legătura cu noi!

Contact

alumniumfcluj@gmail.com
Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca
Strada Emil Isac Nr.13 Et.2 Sala 23
​www.umfcluj.ro

Picture

Social Media

  • Departament
    • Concept
  • Contact
  • Proiecte
    • Evenimente
    • INTERVIURI
  • Filantropie
    • Bursa Alumni
    • Mentorat
    • Mecenat
  • GDPR